Kontaktytor i fråga om invandring och integration
I verksamhetsmiljön kring främjandet av integration har det varit och är det en hel del förändringar på gång. När organiseringsansvaret för social- och hälsovården överfördes från kommunerna till välfärdsområdena 1.1.2023 ändrades också lagen om främjande av integration så att den även innehåller bestämmelser om välfärdsområdenas roll i integrationsfrämjandet. 1.1.2025 överförs organiseringsansvaret för den offentliga arbetskraftsservicen från AN-byråerna till kommunerna och totalreformen av integrationslagen träder i kraft. Från år 2025 har kommunerna helhetsansvaret för integrationsfrämjandet.
Främjandet av integration är sektorsövergripande och förutsätter samarbete mellan många olika myndigheter och aktörer. Bland integrationskunderna finns det många som behöver särskilt stöd och som hör till sårbara kundgrupper. Deras tillgång till tjänster bör tryggas när verksamhetsmiljön förändras. De integrationsfrämjande tjänster som kommunerna, sysselsättningsområdena och välfärdsområdena ordnar har en avgörande betydelse för integrationen av invandrare i det finländska samhället. Integration är en omfattande process där verksamheten på kontaktytorna är central.
Med tanke på invandringen och främjandet av integrationen är det viktigt att serviceprocesserna är smidiga och att förvaltningsgränserna inte fördröjer eller försvårar integrationen. När det sker förändringar i verksamhetsmiljön är det viktigt att det finns noggranna bestämmelser om de olika aktörernas ansvar inom integrationsfrämjandet. Det är också viktigt att informationsutbytet mellan kommunerna och välfärdsområdena är smidigt och att de förnyade informationssystemen främjar integrationen i kommunerna och välfärdsområdena.
Den reviderade integrationslagen betonar särskilt det sektorsövergripande samarbetet mellan kommuner och välfärdsområden, och därmed accentueras betydelsen av fungerande samarbetspraxis ytterligare. Vårt mål är att stödja det sektorsövergripande samarbetet mellan kommunerna och välfärdsområdena och utvecklingen av samarbetspraxis samt att förtydliga ansvarsfördelningen mellan aktörerna. På så sätt säkerställs till exempel en fungerande praxis för mottagande av flyktingar, ett smidigt samarbete mellan aktörer som är centrala med tanke på minderåriga barn och unga som anlänt utan vårdnadshavare samt tillgången till tjänster för olika typer av integrationskunder. Vårt mål är också att lyfta fram de goda samarbetsmetoder som redan har utvecklats samt att stödja kommunerna och välfärdsområdena i utarbetandet av samarbetsprocesserna för bedömningen av behovet av sektorsövergripande kompetens och integrationstjänster och för den sektorsövergripande integrationsplanen i enlighet med den reviderade integrationslagen.
Aktuelt
Kommunernas och välfärdsområdenas roller och uppgifter i lagen om främjande av integration
Det finns många kontaktytor mellan kommunerna och välfärdsområdena i det övergripande integrationsfrämjande arbetet. Rollerna och arbetsfördelningen vid kontaktytorna väcker många slags frågor, eftersom det har skett och kommer att ske ett antal förändringar i verksamhetsmiljön inom integrationsarbetet.
Organiseringsansvaret för social- och hälsovården övergick 1.1.2023 från kommunerna till välfärdsområdena. Lagen om främjande av integration ändrades också och det infördes bestämmelser om välfärdsområdenas roll i det integrationsfrämjande arbetet. I början av nästa år överförs organiseringsansvaret för den offentliga arbetskraftsservicen från AN-byråerna till kommunerna och samtidigt träder totalreformen av integrationslagen i kraft. Från år 2025 kommer kommunerna att ha helhetsansvaret för att främja integrationen.Den reviderade integrationslagen betonar det sektorsövergripande samarbetet mellan kommuner och välfärdsområden, och därmed accentueras betydelsen av fungerande samarbetspraxis ytterligare. Som stöd för samarbetet har Kommunförbundet och Välfärdsområdesbolaget Hyvil gjort en sammanställning utgående från lagstiftningen av kommunens och välfärdsområdets roller och uppgifter vid kontaktytorna.
Närmare upplysningar:
Maija Lehtimaa, maija.lehtimaa@kuntaliitto.fi
Veronika Ekman, veronika.ekman@kuntaliitto.fi
Ellen Vogt, ellen.vogt@hyvil.fi
Ytterligare information om kontaktytor i fråga om invandring och integration:
- Maija Lehtimaa (Kommunförbundet), maija.lehtimaa@kommunforbundet.fi
- Ellen Vogt (Hyvil), ellen.vogt@hyvil.fi
Integration på svenska
Finlands officiella tvåspråkighet ger möjlighet att välja finska eller svenska som integrationsspråk. Vi har samlat information om integration på svenska i en egen helhet.
Bekanta dig med kommunernas och välfärdsområdenas kontaktytor
Vi tar fram instruktioner och verktyg för att stödja kommuners och välfärdsregioners allmänna samverkansstrukturer och planeringen av kontaktytor. Vi hjälper kommuner och välfärdsregioner i planering av samverkan, verksamhetsmodeller och arbetsfördelning.
Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information
- integration på svenska
- arbetskraftsinvandring
- kontaktytor
- intressebevakning och utveckling av service för våra svensk- och tvåspråkiga kommuner
- stärkande av tvåspråkigheten i Kommunförbundets utvecklingsprojekt
- koordinering av nätverket för svensk- och tvåspråkiga kommuner samt sekreterare för svenska delegationen
- Integration i tvåspråkiga kommuner
- Utveckling av samarbetet med tredje sektorn om integrationsfrågor
- Ansvarar för projektet Integration på svenska till slutet av 2024.
- Kontaktytorna mellan kommunerna och välfärdsområdena
Integrationsdialog
Integrationsdialog är en svenskspråkig nätverksträff en gång per månad på Teams för att få information om ämnen och frågeställningar som är aktuella i det konkreta integrationsarbetet i våra tvåspråkiga kommuner.