Den kommunala miljövårdsmyndigheten
Kommunen har en särskild miljövårdsmyndighet som är kommunens eget organ eller ett samarbetsorgan mellan kommuner i enlighet med kommunallagen. Det vanligaste är att miljönämnden utöver myndighetsuppgifter inom miljövården, som fastslås i flera lagar, har i uppgift att på ett allmänt plan främja miljövården. Kommunstyrelsen kan inte vara miljövårdsmyndighet.
För att övervaka och främja miljövården inom kommunen ska den kommunala miljövårdsmyndigheten:
- sköta de uppgifter som i lag eller med stöd av den stadgats eller bestämts ankomma på den,
- bidra till planeringen och utvecklandet av miljövården,
- ge akt på miljösituationen samt ombesörja utredningar och forskning i anslutning till den,
- delta i anordnandet av den handledning och rådgivning i miljövård som behövs i kommunen,
- avge utlåtanden och göra framställningar till andra myndigheter samt hos dem ta initiativ i frågor som ansluter sig till miljövården,
- bidra till skötseln av information, upplysning och utbildning i kommunen i frågor som gäller miljövården,
- främja det kommunala samarbetet i miljövårdsfrågor med andra myndigheter och samfund samt
- utföra andra uppgifter som i instruktion har ålagts den.
Bestämmelser om den kommunala miljövårdsmyndighetens uppgifter finns också i miljöskyddslagen, avfallslagen, lagen om vattentjänster, vattenlagen, terrängtrafiklagen och sjötrafiklagen. Uppgifterna gäller i första hand myndigheternas tillstånds- och tillsynsuppgifter.
Den kommunala miljövårdsmyndigheten ska utöver att sköta dessa tillstånds- och tillsynsuppgifter också tillvarata det allmänna miljövårdsintresset på lokal nivå. I denna uppgift verkar den med stöd av speciallagstiftningen självständigt och i oberoende ställning. Den kommunala miljövårdsmyndigheten kan därför också på lång sikt anses verka för hållbar utveckling och samtidigt driva det allmänna intresset i kommunen, trots att detta i enskilda fall kan stå i konflikt med exempelvis kommunens näringspolitiska intresse.
Läs mera:
Den kommunala miljövårdsmyndigheten - handbok för förtroendevalda
Taxor och avgifter
Den kommunala miljövårdsmyndigheten kan ta ut avgifter för åtgärder som avses i miljöskyddslagen, marktäktslagen, avfallslagen, miljöskyddslagen för sjöfarten, terrängtrafiklagen, sjötrafiklagen och vattenlagen.
Avgifterna enligt olika lagar, med undantag för marktäktslagen, ska högst motsvara kommunens totala kostnader för prestationen. Avgifterna fastställs närmare i en taxa som antas av kommunen.
Råd, anvisningar, vägledning och allmän information som myndigheten ger är avgiftsfria prestationer om de föranleder endast små kostnader, detsamma gäller allmän laglighetsövervakning.
Läs mer:
Handbok (på finska): Opas ympäristönsuojeluviranomaisen taksan laatimiseen
Rekommendation (på finska): Maa-ainestaksan maksuperusteiden suositus (1999)
Miljöskyddsföreskrifter
Enligt miljöskyddslagen kan kommunen för att skydda miljön utfärda allmänna lokala miljöskyddsföreskrifter som gäller hela kommunen eller en del av den.
I 202 § i miljöskyddslagen, som gäller miljöskyddsföreskrifter, definieras de åtgärder och situationer som föreskrifterna kan gälla och de situationer som de inte lämpar sig för. Föreskrifterna ska gälla sådant som inte kan regleras på något annat sätt.
Den kommunala miljövårdsmyndigheten kan i enskilda fall bevilja undantag från en miljöskyddsföreskrift.
Innan miljöskyddsföreskrifter meddelas ska kommunen ge den berörda statliga tillsynsmyndigheten och vid behov andra myndigheter tillfälle att avge utlåtande. Information om beredningen av ärendet ska också ges på kommunens webbplats.
Föreskrifterna ska vara tillgängliga på kommunens webbplats och dessutom sändas för kännedom till den statliga tillsynsmyndigheten och den statliga miljötillståndsmyndigheten.
Handbok för utarbetande av kommunala miljöskyddsföreskrifter
I handbokens första del beskrivs lagstiftningen som ligger till grund för miljöskyddsföreskrifterna, processen för utarbetande och meddelande av föreskrifter samt utvecklingsbehoven inom den nuvarande lagstiftningen.
Utredning (på finska): Kuntien ympäristönsuojelumääräykset – nykytila ja tulevaisuuden mahdollisuudet
I utredningen kartläggs helheten av miljöskyddsföreskrifterna.
Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information
Vi betjänar kommunernas personal och förtroendevalda i frågor som gäller deras uppgifter. Om du behöver rådgivning rekommenderar vi att du i första hand skickar din förfrågan via formuläret i vår rådgivningstjänst.
- Uppföljning och utveckling av kommunernas miljöförvaltning
- Miljöskyddslagstiftning, miljövårdsförvaltning och finansiering av miljövården
- Miljö-, natur- och vattenskydd
- Ekologisk hållbarhet