
Energiproduktion och energiförsörjning
Energieffektivitetsavtalet för den offentliga sektorn 2026–2035

På den här sidan hittar du information om det nya energieffektivitetsavtalet för den offentliga sektorn. I slutet av sidan finns information om energieffektivitetsavtalet för kommunsektorn som löper ut 2025.
Skyldigheterna i EU:s energieffektivitetsdirektiv uppfylls genom energieffektivitetsavtal
I Finland inleds en ny period för energieffektivitetsavtalen för åren 2026–2035. Energieffektivitetsavtalen är ett sätt att effektivisera energianvändningen i Finland. Avtalen omfattar industrin, energi- och tjänstesektorn, fastighetsbranschen och den offentliga sektorn. Kommunerna kan ansluta sig till energieffektivitetsavtalet för den offentliga sektorn.
Energieffektivitetsavtal är ett förnuftigt och flexibelt sätt som staten och sektorerna gemensamt har valt för att uppnå de nationella energieffektivitetsmålen utan tung lagstiftning eller andra tvångsmedel. Det frivilliga avtalssystemet har tillämpats i Finland i närmare 30 år och visat sig vara ett effektivt sätt att förbättra energieffektiviteten. Den kommande avtalsperioden är den fjärde i ordningen.
Staten och sektorerna anser att det frivilliga avtalsförfarandet är ett fungerande och resultatrikt sätt att genomföra energipolitiken. Målet är att den frivilliga avtalsmodellen även i fortsättningen ska vara en energibesparingsmetod som till sin effektivitet kan jämföras med normer samt ett flexibelt förfarande som främjar Finlands konkurrenskraft.
Avtalsmodellen är viktig för att uppnå de nationella målen i energieffektivitetsdirektivet (EU) 2023/1791 fram till 2030 samt att uppfylla den bindande nationella energieffektivitetsförpliktelsen enligt artikel 8 i direktivet.
Avtalsmodellen stöder dessutom principen ”energieffektivitet först” och flera av de skyldigheter som anges i andra artiklar i direktivet samt bidrar till implementeringen av direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD).
Syftet med avtalen är också att på nationell nivå avsevärt bidra till EU:s gemensamma mål för den primära och slutliga energiförbrukningen 2030 enligt artikel 4 i direktivet.
Energieffektivitetsavtalet för den offentliga sektorn
Energieffektivitetsavtalet för den offentliga sektorn är ett avtal mellan Arbets- och näringsministeriet, Energimyndigheten, Kommunförbundet och Landskapens lokalcentral om effektivare energianvändning inom den offentliga sektorn åren 2026–2035.
Energieffektivitetsavtalet för den offentliga sektorn gäller kommuner, städer, samkommuner, välfärdsområden och statliga aktörer.
Jämfört med andra avtalsområden stöder energieffektivitetsavtalen, utöver artikel 8, genomförandet av de skyldigheter som gäller den offentliga sektorn i energieffektivitetsdirektivet. Till dessa hör bland annat skyldigheter som gäller den offentliga sektorns ledande och föredömliga roll i fråga om energieffektivitet samt beaktande av energieffektivitet i byggnader, upphandlingar, rådgivning och kommunikation samt i användningen av energitjänster.
Kommuner, städer, samkommuner, välfärdsområden och statliga aktörer ansluter sig till avtalet genom att underteckna ett energieffektivitetsavtal där de förbinder sig till åtgärderna och målen i Energieffektivitetsavtalet för den offentliga sektorn.
Om den som ansluter sig har ett bostadshusbestånd, ansluts det i första hand till åtgärdsprogrammet för hyresbostadssammanslutningar i energieffektivitetsavtalet för fastighetsbranschen.
De som anslutit sig till energieffektivitetsavtalet erbjuds mångsidigt stöd för genomförandet av avtalet och energieffektivitetsarbetet, såsom information, rådgivning och handledning. Representanterna för avtalsparterna och de som anslutit sig bildar också ett nationellt stort nätverk av professionella inom energieffektivitet.
Dessutom stöder staten energibesiktningar som gäller energibesparing, projekt som främjar ibruktagandet av ny teknik och nya verksamhetssätt. Enligt prövning från fall till fall stöder staten också sådana investeringar i energisparande som konstaterats vid energibesiktningar och som uppfyller de allmänna villkoren för energistöd.
Så många kommuner och samkommuner som möjligt behövs
Man eftersträvar en bred deltagarskara i energieffektivitetsavtalen för att de ska täcka en betydande del av Finlands energiförbrukning. Kommunerna som ansluter sig till avtalet förbinder sig till energibesparingsmålen, att vidta åtgärder för att uppnå målet och rapportera om framstegen.
Genomförandet av EU:s energieffektivitetsdirektiv i Finland med denna frivilliga modell är endast möjligt om antalet parter som ansluter sig till avtalet är tillräckligt och om deltagarna vidtar tillräckliga energisparåtgärder och rapporterar dem årligen. Därför behöver vi få så många kommuner och samkommuner som möjligt med genast från början av avtalsperioden!
Anslut er i god tid – förbered er redan nu
Förbered er på att ansluta er redan nu och säkerställ er plats bland de första. Bekanta er med energieffektivitetsavtalen och åtgärdsprogrammet inom er egen sektor – mer information hittar ni på webbplatsen för energieffektivitetsavtalen.
Det är möjligt att ansluta sig från och med oktober 2025 då staten och branschförbunden har undertecknat avtalen. Det är viktigt att tillräckligt många företag och offentliga aktörer ansluter sig redan under hösten så att avtalsverksamheten kan inledas smidigt i början av 2026 och för att genast uppnå energibesparingar.
Avtalet träder i kraft från och med 1.1.2026 och gäller till slutet av 2035.
Närmare upplysningar:
Öppna alla
Energieffektivitetsavtal 2017–2025
Allt sedan 1990-talet har staten och kommunsektorn främjat energisparande och energieffektivitet genom att ingå avtal sinsemellan. Det har varit nyttigt. Den avslutade avtalsperioden 2008–2016 har berört cirka 75 procent av kommunerna och samkommunerna mätt i befolkningsmängd. Avtalsförfarandet fortsätter 2017–2025 för kommunsektorn och för näringslivet, fastighetsbranschen och företag som distribuerar flytande uppvärmningsbränsle.
Höjd energieffektivitet ingår i EU:s klimat- och energipaket som avser att minska växthusgasutsläppen med 20 procent fram till 2020. I EU:s paket för år 2030 har medlemsländerna dessutom slagit fast ett riktgivande 27 procents effektiviseringsmål av energieffektiviteten som en del av det allmänna målet att sänka utsläppen med 40 procent.
Energin är en viktig kostnadsfaktor i kommunernas verksamhetslokaler, gatubelysning och kommunaltekniska funktioner och den ska hela tiden följas upp. Avtalet bidrar till att också andra skyldigheter eller viktiga energianknutna uppgifter blir utförda. Det är fråga om bland annat byggföreskrifter för nya byggnader och offentliga upphandlingars energi- och resurseffektivitet, energisyner, kommunikation samt energiproduktion och energidistribution. Staten beviljar fortsättningsvis avtalspartnerna bidrag för både energisyner och energiinvesteringar.
Genom avtalet främjas en fortgående och målmedveten höjning av energieffektiviteten i kommunen eller samkommunen. Vid sidan av energieffektiviteten ingår där också en höjning av andelen förnybar energi. Avtalet gör det lättare för kommunen eller samkommunen att förverkliga sina egna energi- och klimatmål och det tjänar som uppmuntrande exempel för invånarna och företagen i kommunen.
Anslutarens dokument och energieffektivitetsavtal för kommunsektorn finns på adressen http://www.energiatehokkuussopimukset2017-2025.fi/sv/
Närmare upplysningar om energieffektivitetsavtal ger energiingenjör Kalevi Luoma på Kommunförbundet.
Tilläggsuppgifter:
Energieffektivitetsavtal 2017–2025
Kommunförbundets sakkunniga som kan ge mer information

Vi betjänar kommunernas personal och förtroendevalda i frågor som gäller deras uppgifter. Om du behöver rådgivning rekommenderar vi att du i första hand skickar din förfrågan via formuläret i vår rådgivningstjänst.

+358 9 771 2054, +358 40 568 7145
Ansvarsområden
- Kommunernas verksamhetsförutsättningar som producenter och användare av energi (fjärrvärme, förnybar energi)
- Hantering av kommunernas energianvändning
- Kommunsektorns energieffektivitetsavtal
- Energianvändning inom trafiken
- Uppföljning av Finlands och EU:s energipolitik

Kommunen fixar!
Vi använder alla kommunernas tjänster varje dag, även om du kanske inte ens tänker på det.
Ta reda på mer om kommunernas verksamhet på vår webbplats inför kommunalvalet!